Het Hoe?Zo!Show lespakket

Het lespakket is een goede voorbereiding op een bezoek aan de Hoe?Zo! Show. Het lespakket bestaat uit vier lessen en worden met de eigen docent in de klas doorlopen. Scholen die naar de Hoe?Zo! Show in het theater komen krijgen werkboekjes, de docentenhandleiding en een poster enkele weken van te voren toegezonden. Het overige materiaal (filmpjes, bronnen, etc) staat op deze pagina. Het werkboekje, de docentenhandleiding en de poster zijn hier ook te downloaden en mogen gratis gebruikt worden door alle basisschooldocenten.

one

Les 1: Hoe stel je een vraag?

Hoe stel je een vraag zo dat je de vraag kunt beantwoorden? Is er op alle vragen een antwoord? Wat is het verschil tussen een feit en een mening?

two

Les 2: Hoe vind en beoordeel je informatie?

Is alle informatie die je vindt waar? Is de schrijver/presentator bekend of anoniem? Hebben andere mensen deze informatie bekeken en geverifieerd? Heeft de schrijver/presentator er belang bij dat je bepaalde informatie wel of niet krijgt?

Bronnen bij deelvraag 1:

Bronnen bij deelvraag 2:

three

Les 3: Hoe maak je zelf informatie?

Kun je een experiment verzinnen of een expert interviewen om ontbrekende informatie te maken? Hoe zorg je ervoor dat je het experiment of een interview zo opzet dat je antwoord krijgt op je vraag? Moet je het experiment herhalen of verschillende mensen interviewen om zeker te zijn van de uitkomst? En wat doe je als resultaten elkaar tegenspreken?

four

Les 4: Hoe geef/presenteer je het antwoord op je vraag?

Welke hulpmiddelen kun je daarbij gebruiken (tekeningen, attributen)? Hoe laat je zien dat de informatie die jij geeft betrouwbaar is?