Het Hoe?Zo!Show lespakket

Het lespakket is een goede voorbereiding op een bezoek aan de Hoe?Zo! Show. Het lespakket bestaat uit vier lessen en worden met de eigen docent in de klas doorlopen. Scholen die naar de Hoe?Zo! Show in het theater komen krijgen werkboekjes, de docentenhandleiding en een poster enkele weken van te voren toegezonden. Het overige materiaal (filmpjes, bronnen, etc) staat op deze pagina. Het werkboekje, de docentenhandleiding en de poster zijn hier ook te downloaden en mogen gratis gebruikt worden door alle basisschooldocenten.

Les 1: Hoe stel je een goede onderzoeksvraag?

Hoe stel je een vraag zo dat je de vraag kunt beantwoorden? Is er op alle vragen een antwoord? Wat is het verschil tussen een feit en een mening? Vind je dit lastig? De Hoe?Zo! Show vragenchecker maakt het makkelijker!

Filmpje: de verwarde wetenschapper

Les 2: Is elke bron betrouwbaar?

Is alle informatie die je vindt waar? Is de schrijver of presentator bekend of anoniem? Hebben andere mensen deze informatie bekeken en gecontroleerd? En heeft de schrijver of presentator er belang bij dat je bepaalde informatie wel of niet krijgt?

Filmpje: Nederland is een vulkaan!

Bronnen bij deelvraag 1 (externe links):

Bronnen bij deelvraag 2 (externe links)

Les 3: Experimenteren kun je leren!

Kun je een experiment verzinnen of een expert interviewen om ontbrekende informatie te maken? Hoe zorg je ervoor dat je het experiment of een interview zo opzet dat je antwoord krijgt op je vraag? Moet je het experiment herhalen of verschillende mensen interviewen om zeker te zijn van de uitkomst? En wat doe je als resultaten elkaar tegenspreken?

Filmpje: experiment 'vulkaan'
Fiimpje: experiment 'aardplaten'

Les 4: Onderzoek klaar? Uitleggen maar!

Je onderzoek is klaar en je wil je resultaten graag uitleggen aan iemand anders. Maar hoe doe je dat? In deze les denk je na over aan wie je iets uit wil leggen (je doelgroep) en welke manier daar dan goed bij past. Welke hulpmiddelen kun je bijvoorbeeld gebruiken? En hoe laat je zien dat de informatie die jij geeft betrouwbaar is?

Les 5: Wetenschappers, wie zijn dat?

Wetenschappers hebben altijd een bril op en een witte jas aan, toch? Of niet? In deze les leer je wie er allemaal wetenschapper zijn, en wat zij graag naast hun werk nog allemaal doen. Misschien hebben ze wel dezelfde hobbies als jij! En wist je dat wetenschappers heel vaak juist jonge, enthousiaste en vooral nieuwsgierige mensen zijn?

Aafke

Aike

Ayla

Bodine

Janna

Lara

Maarten

Maartje

Merel

Pilar

Ralph

Rick

Roy

Sterre

Tim